Οι δέκα… Top Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών

Παύλος Καλεμκερίδης
8 Λεπτά αναγνωσης

Οι νεαροί Έλληνες παίκτες, ειδικά αυτοί κάτω των 18 ετών, έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους συνομηλίκους τους από τις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες.

Όταν μεγαλώνουν, διευρύνεται και η απόσταση που τους χωρίζει. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι στο εξωτερικό οι 19χρονοι και οι 20χρονοι βρίσκουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να παίξουν στο υψηλό επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (amna.gr) κατάρτισε λίστα με 10 από τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το 2006 και μετά.

Η επιλογή έγινε μέσα από επικοινωνία με προπονητές συλλόγων, ομοσπονδιακούς, τεχνικούς διευθυντές και έμπειρους ανιχνευτές ταλέντων. Παράλληλα, λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικοί παράγοντες, όπως είναι η παρουσία στις «μικρές» εθνικές ομάδες και η συμμετοχή σε διοργανώσεις ανώτερης ηλικιακής κατηγορίας.

Με αλφαβητική σειρά, οι 10 Έλληνες κάτω των 18 ετών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Top Talents είναι:

* Χρήστος Δαρβίρας (επιθετικός, Ολυμπιακός 11/1/2007)

Ηγετική φυσιογνωμία της Κ15 και της Κ17 του Ολυμπιακού που κατέκτησαν διαδοχικούς τίτλους το 2022 και το 2023. Ο Δαρβίρας ξεκίνησε από την ακαδημία Coerver και συνέχισε στην ΑΕΚ από την οποία αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Μπορεί να αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά. Κύριο χαρακτηριστικό του η εκρηκτικότητα και η ικανότητα να χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα δύο πόδια. Διεθνής με την Κ17 και βασικό στέλεχος της Κ19 των «ερυθρόλευκων», έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Δεσμεύεται με συμβόλαιο στον Πειραιά έως το καλοκαίρι του 2025.

* Κωνσταντίνος Καρέτσας (επιθετικός χαφ, Γκενκ, 19/11/2007)

Το «παιδί θαύμα» του βελγικού ποδοσφαίρου είναι… Έλληνας! Γιος μεταναστών στο Βέλγιο, ο Καρέτσας ξεχώριζε από πολύ μικρός. Ο γεννημένος στη Γκενκ μέσος έπαιξε για τρία χρόνια στην Άντερλεχτ, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψε στην ομάδα της γενέτειράς του για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 15 ετών! Έχει ήδη 10 συμμετοχές και 3 γκολ στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας με την δεύτερη ομάδα της Γκενκ (Jong Genk) και είναι βασικός στέλεχος της Κ17 του Βελγίου. Μέχρι να ενηλικιωθεί διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει την εθνική Ελλάδας.

* Μπάμπης Κωστούλας (επιθετικός, Ολυμπιακός, 30/5/2007)

Γιος του παλιού αμυντικού του Ολυμπιακού, Θανάση, ο Κωστούλας Junior είναι καθαρόαιμος σέντερ φορ, ψηλός, δυνατός, γρήγορος, δηλαδή συγκεντρώνει όλο το «πακέτο». Βρίσκεται στον Ολυμπιακό από το 2019, προερχόμενος από τις ακαδημίες Αγίας Άννας Βόλου. Μέσα σε 12 μήνες πρόλαβε να κατακτήσει όλους τους τίτλους υποδομών της Super League! Κ15 το 2022, Κ17 το 2023, Κ19 το 2023.  Επαγγελματίας και μέλος, πλέον, της Β΄ ομάδας του Ολυμπιακού, πρωταγωνίστησε με την εθνική Κ17 η οποία προκρίθηκε στην Elite Round του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

* Λουκάς Μαρούτσης (μέσος, ΑΕΚ, 15/5/2006)

Ένας «πολυθεσίτης» που παίζει άνετα ως «6» και ως «8» ενώ μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και ως σέντερ μπακ. Προέρχεται από τις ακαδημίες του Ατρόμητου Χαλανδρίου του Βασίλη Λάκη, τον ανακάλυψε στα 12 ο Στάθης Ταυλαρίδης όταν ήταν scout της ΑΕΚ και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα projects που έχουν αναδειχθεί από τις ακαδημίες του «Δικέφαλου» εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι βασικός στην Κ19 της Ένωσης και σε όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα το επαγγελματικό του ντεμπούτο, ενώ ο χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα στο γήπεδο και το σχολείο αφού «κυνηγάει» παράλληλα και μία ακαδημαϊκή υποτροφία σε φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

* Χρήστος Μουζακίτης (μέσος, Ολυμπιακός, 25/12/2006)

Πολυσύνθετος, εγκεφαλικός χαφ με δυνατότητα να παίξει σε όλες τις θέσεις του κέντρου. Ανήκει στον «Θρύλο» από το 2016 προερχόμενος από τον Ποσειδώνα Ηρακλείου Αττικής αλλά και την ΑΕΚ στην οποία ανήκε για περίπου 1,5 χρόνο. Αν και γεννημένος τις τελευταίες ημέρες του 2006, είχε ανεβεί από τα τέλη του 2021 στην Κ19 και έχει συμβόλαιο έως το 2026. Μέσα στη σεζον 2022/23 στέφθηκε πρωταθλητής με τα ηλικιακά τμήματα Κ17, Κ19 ενώ έκανε και ντεμπούτο με τη Β΄ ομάδα, στην οποία βρίσκεται σταθερά φέτος. Παρότι αγωνίζεται κυρίως ως «6» έχει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα και είναι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο εφετινό Youth League με 4 γκολ σε ισάριθμους αγώνες. Η εξέλιξή του είναι αλματώδης, έχοντας περάσει από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες

* Στάθης Μπελερής (τερματοφύλακας, ΠΑΟΚ, 5/3/2007)

Κερδίζει θέση στη λίστα με διαφορά «στήθους» τον συνομήλικό του Θεόφιλο Κακαδιάρη του Αστέρα Τρίπολης, κυρίως λόγω του ότι είναι ο βασικός γκολκίπερ της εθνικής Κ17. Ξεκίνησε από τον Αριστέα Άργους υπό την επίβλεψη του μέντορά του, Νίκου Σωτηρόπουλου. Το καλοκαίρι του 2021 δεν «έπεισε» την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό σε δοκιμαστικό, όμως εντυπωσίασε τον ΠΑΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη έκανε μεγάλα βήματα προόδου, βοήθησε και η ανάπτυξή του (1,88μ.) κι έτσι θεωρείται ένα από τα κορυφαία project των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, ενώ πρόσφατα υπέγραψε τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο.

* Αντριάνο Μπρέγκου (μέσος, Παναθηναϊκός, 9/4/2006)

«Δεκάρι» που πρωταγωνίστησε πέρσι στην Κ17 του Παναθηναϊκού αλλά και στην αντίστοιχη εθνική ομάδα. Το παιχνίδι του έχει φαντασία και αξιοζήλευτη διορατικότητα, ενώ διαθέτει φυσικό χάρισμα στο κράτημα και τον χειρισμό της μπάλας. Αποκτήθηκε σε πολύ μικρή ηλικία από τις ακαδημίες Παθιακάκη. Φέτος έχει ανεβεί στην Κ19 και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η επίδραση στο παιχνίδι των «πράσινων» κάθε φορά που καλείται να δώσει λύσεις. Δεν έχει υπογράψει ακόμα επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

* Ανέστης Μύθου (επιθετικός, ΠΑΟΚ, 22/5/2007)

Στη μοναδική ιστορία του «Νέτο» που από στόπερ εξελίχθηκε σε… σκόρερ, είχαμε αναφερθεί διεξοδικά εδώ. Προέρχεται από την ακαδημία «Πρωταθλητές Πεύκων», αγωνίζεται με την ίδια ευκολία ως κλασικός φορ, ως δεύτερος επιθετικός ή ακριβώς πίσω, σε θέση «10» και «8». Πρόσφατα έκανε ντεμπούτο στην Κ19 με χατ-τρικ στο ντέρμπι κορυφής με τον Αστέρα Τρίπολης. Βασικό στέλεχος της εθνικής Κ17 που προκρίθηκε στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, χωρίς συμβόλαιο ακόμα και με δεδηλωμένο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους.

* Στέφανος Τζίμας (επιθετικός, ΠΑΟΚ, 6/1/2006)

Ο πιο γνωστός από όλα τα μέλη της λίστας μας, αφού άλλωστε είναι και ο μοναδικός ο οποίος έχει παρουσία σε επίπεδο Super League και ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Προερχόμενος από τις ακαδημίες Μέγας Αλέξανδρος Καλαμαριάς, θεωρείται Mega-Project για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Επιθετικός με κύριο χαρακτηριστικό τη δύναμη και την έφεση στο σκοράρισμα, πρωταθλητής με την Κ17 το 2022, έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο πριν κλείσει τα 17 με τον ΠΑΟΚ Β΄ το Νοέμβριο του 2022, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο Λουτσέσκου τον χρησιμοποίησε με τους μεγάλους στο Κύπελλο Ελλάδας στις 10 Ιανουαρίου 2023, με τον Τζίμα να είναι 17 ετών και 4 ημερών. Με τον ΠΑΟΚ έχει ήδη 19 συμμετοχές και 2 γκολ. Είναι εκ των αρχηγών της εθνικής Κ19.

* Ματθαίος Τσίγκας (επιθετικός, Στουτγκάρδη, 4/6/2007)

Το amna.gr έχει αναφερθεί στα επιτεύγματα του υψηλόσωμου φορ από την Ερέτρια, ο οποίος εκπαιδεύτηκε για πέντε χρόνια (2017-2022) στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και από το καλοκαίρι του 2022 έχει μεταναστεύσει στη Γερμανία. Είναι πρώτος σκόρερ της Bundesliga U17, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με αποδοχές-ρεκόρ για Έλληνα παίκτη, έχει αγωνιστεί στην εθνική μας ομάδα Κ17, ενώ τον έχει βολιδοσκοπήσει και η γερμανική ομοσπονδία. Προς το παρόν… επιμένει ελληνικά.

Στα Top Ταλέντα κάτω των 18 ετών που αγωνίζονται στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται και δύο ποδοσφαιριστές με διπλή υπηκοότητα που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στο μέλλον την εθνική μας ομάδα. Πρόκειται για τον Πολωνό μέσο του ΠΑΟΚ Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ (2006) και τον Αργεντινό επιθετικό του Παναθηναϊκού, Τιάγκο Ρομάνο (2006). Αμφότεροι είναι γιοι παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, του Μίρλοσαβ Σνάουτσνερ και του Ντιέγκο Ρομάνο.

Πηγή: Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων

Άρθρο: Γιώργος Μανταίος

Share This Article