Ρετρό ποδόσφαιρο: Νίκος Γιούτσος

Παύλος Καλεμκερίδης
2 Λεπτά αναγνωσης

“Το χωριό μου ήταν έξω από την Καστοριά, το Μακροχώρι. Ηταν ανταρτοκρατούμενα μέρη αυτά. Με το ζόρι δεν πήρανε κανέναν εκεί! Μας πήρανε για να μη σκοτωθούμε, γιατί μας βομβαρδίζανε.

Και είπαν ότι πρόχειρα θα φεύγαμε και σύντομα θα γυρίζαμε πίσω… (χαμογελάει). Αλλά δεν γυρίσαμε. Επικρατήσανε οι άλλοι.Ο κυβερνητικός στρατός”

Το όνομά του έγινε σύνθημα ορμής και δυναμισμού, χάρη στις εξαιρετικές του επιδόσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού για μια δεκαετία. Ένα όνομα όμως που κρύβει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία.

Ο Νίκος Γιούτσος γεννήθηκε στο σλαβόφωνο χωριό Μακροχώρι της Καστοριάς, το οποίο μέχρι το 1926 ονομαζόταν Κονόμλαντι. Το Μακροχώρι ήταν από τα χωριά που συντάχθηκαν στο πλευρό των ανταρτών κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου, με αποτέλεσμα να βομβαρδιστεί από τον εθνικό στρατό.

219 παιδιά φυγαδεύτηκαν στις λαϊκές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης, μέσα σε αυτά και ο Νίκος Γιούτσος με την αδερφή του.
Ο μετέπειτα επιθετικός του Ολυμπιακού, μεγάλωσε ουσιαστικά στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην προσφυγική ομάδα Όλυμπος.

Η Csepel της Βουδαπέστης τον ανακάλυψε και οι ποδοσφαιρικές του επιδόσεις τον είχαν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική κοινότητα της Ουγγαρίας, έτσι δεν άργησε το όνομά του να φτάσει μέχρι και στην Ελλάδα.

Είχε έρθει η ώρα για τον Miklós Jucsov ή Nikolay Jucsov, όπως ονομαζόταν στην Ουγγαρία, να επιστρέψει στην Ελλάδα με το Μανώλη Γλέζο να μεσολαβεί για τη μεταγραφή του στους Ερυθρόλευκους. Η σλαβομακεδονική καταγωγή του, το πολιτικό του ιστορικό αλλά και το όνομά του δημιουργούν πολλά προβλήματα στον ερχομό και τη μεταγραφή του, τα οποία τελικά αντιμετωπίζονται με τις απαραίτητες κινήσεις από τους ανθρώπους του συλλόγου του Πειραιά.

Ο Νίκος Γιούτσος θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, σημειώνοντας περισσότερα από 100 γκολ και κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα από το 1964 έως το 1974.

Αποχώρησε λόγω της κόντρας του με τον προπονητή Λάκη Πετρόπουλο και έκλεισε την καριέρα του το 1976 με τη φανέλα του Εθνικού.

Πηγή: Μουσειακό υλικό ΠΑΕ Ολυμπιακός

Share This Article