Ρετρό εικόνες από την ιστορία της Κοζάνης: Pavle Georgijevski

Παύλος Καλεμκερίδης
1 Λεπτά αναγνωσης


Ο μοναδικός ξένος προπονητής στην ιστορία της Κοζάνης ήταν ο Σκοπιανός Πάβλε Γκεοργκιέφσκι (Pavle Georgijevski).
Γεννημένος στο Κουμάνοβο το 1957, ξεκίνησε στην ομάδα της πόλης του (1973-1975) και στην συνέχεια αγωνίστηκε για 9 χρόνια στην Βαρντάρ Σκοπίων (1975-1984), με συμμετοχές στις ηλικιακές εθνικές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ηρθε στην Κοζάνη το καλοκαίρι του 1991 σε ηλικία 34 ετών ως Ελληνο-γιουγκοσλάβος με το όνομα Παύλος Γεωργίου για αναλάβει την ομάδα στην Γ’ Εθνική, με βοηθό (και μεταφραστή) τον Γιώργο Καρακάση, επί προεδρίας Γιώργου Μανεδάκη.

Στην Κοζάνη κάθησε στον πάγκο σε 4 αγώνες ομίλου Κυπέλλου Ελλάδος (2 νίκες,1ισοπαλία, 1ήττα) και σε 17 αγώνες πρωταθλήματος (5Ν, 3Ι, 9Η), με συνολικό ρεκόρ 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Απολύθηκε μετά τον αγώνα Αναγέννηση Νεάπολης Θεσ. – Κοζάνη 1-0 (9/2/1992) με την ομάδα στην προτελευταία θέση (στην συνέχεια ανέλαβαν ο Παύλος Τσακιρίδης και αργότερα ο Θόδωρος Μανδραβέλης αλλά η ομάδα παρέμεινε προτελευταία και υποβιβάστηκε στην Δ’ Εθνική).

Κατά την αναχώρηση του Γκεοργκιέφσκι είχαν ακουστεί διάφορα περίεργα όπως ότι καταδόθηκε στην αστυνομία και απελάθηκε ως … κατάσκοπος.

Επέστρεψε στην πατρίδα του όπου εργάστηκε ως προπονητής για ένα διάστημα στο Κουμάνοβο ενώ στην συνέχεια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.

Ο Πάβλε Γκεοργκιέφσκι πέθανε ξαφνικά από ανακοπή στις 31/5/2006 σε ηλικία μόλις 48 ετών.

Πηγή: Κώστας Τσιώρας

Share This Article