Γιώργος Παπακώστας στο «ΦΩΣ»: «Το ταλέντο είναι έμφυτο στην Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια»

Παύλος Καλεμκερίδης
15 Λεπτά αναγνωσης

Ο υπεύθυνος για την επόμενη γενιά του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα, Γιώργος Παπακώστας, αναλύει αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» την διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται το αστείρευτο ταλέντο της Ελληνίδας ποδοσφαιρίστριας.

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών έκανε σημαντικά βήματα μπροστά τη χρονιά που έφυγε όχι μόνο σε επίπεδο Γυναικών αλλά και στις «μικρές» Εθνικές αφού τόσο η Εθνική Κορασίδων όσο και εκείνη των Νεανίδων εξασφάλισαν την παραμονή τους στην κορυφαία κατηγορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο άνθρωπος που έχει επωμιστεί το βάρος της προόδου των νεαρών ποδοσφαιριστριών, ο Γιώργος Παπακώστας, ανέλυσε διεξοδικά το πλάνο της Ομοσπονδίας για την ανάπτυξη των ταλέντων που υπάρχουν στην ελληνική «δεξαμενή».

Γιώργος Παπακώστας στο «ΦΩΣ»: «Το ταλέντο είναι έμφυτο στην Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια»

Ο προπονητής της Εθνικής Νεανίδων και Κορασίδων μιλά για τη συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Κωνσταντινίδη, τα κορίτσια που έχουν κάνει ήδη το βήμα μπροστά, αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τεθούν ισχυρά θεμέλια για το «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου γυναικών.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ΦΩΣ στις 6/1/2023.

Ποιο είναι το πλάνο που υπάρχει στην Ομοσπονδία για την ανάπτυξη των νεαρών παικτριών;

Όταν μιλάμε για αναπτυξιακό κομμάτι, μιλάμε για ηλικιακές κατηγορίες οι οποίες είναι πιο κάτω από τις Κ17, της Εθνικής Ομάδας των Κορασίδων, δηλαδή κορίτσια τα οποία είναι γεννημένα από το 2009 και μικρότερα. Υπάρχει ένα πλάνο το οποίο «τρέχει» τα τελευταία τρία χρόνια με ευθύνη της Ομοσπονδίας και έχει σχέση με το να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα κορίτσια έτσι ώστε να τα προετοιμάσουμε, να τα γνωρίσουμε κυρίως και να τα αναπτύξουμε. Και μέσα από τις ομάδες τους αλλά και μέσα από προγράμματα που πηγαίνουν εθνικοί προπονητές για να μπορέσουμε να τα ετοιμάσουμε καλύτερα έτσι ώστε και σε επίπεδο αγώνων, που παίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εθνικών ομάδων στο οποίο συμμετέχουμε τα τρία τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να είναι πιο έτοιμα όταν θα μπουν στην Εθνική ομάδα των Κορασίδων να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών, μια και μέσα από αυτήν τη διαδικασία δημιουργούμε μια βάση νεαρών ποδοσφαιριστριών οι οποίες παίρνουν όλα εκείνα τα στοιχεία, με τις κατευθύνσεις που δίνονται από τους εθνικούς προπονητές αλλά και η επαφή που έχουν οι προπονητές με τους προπονητές των ομάδων και τις διοικήσεις τους, για να μπορέσουν αυτά τα κορίτσια να είναι έτοιμα. Και ήδη μετά από δύο χρόνια βλέπουμε ότι αυτό το πλάνο έχει τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα, μια και περισσότερο η Εθνική Κορασίδων αλλά και η Εθνική Νεανίδων απαρτίζεται από παίκτριες πλέον οι οποίες είναι πιο έτοιμες για να μπουν στη διαδικασία των Εθνικών Ομάδων και σίγουρα η βάση αυτή γίνεται και πιο ισχυρή για να μπορέσουμε να πατήσουμε και να βάλουμε αυτό το οικοδόμημα έτσι ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα τα κορίτσια αλλά και διευρύνεται. Μεγαλώνει δηλαδή ο αριθμός των κοριτσιών τα οποία εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία.

Ενώ η αύξηση των ομάδων μας δίνει μεγαλύτερο ποσοστό παικτριών τις οποίες βλέπουμε και μπορούν πλέον και απαρτίζουν τις Εθνικές ομάδες. Είναι δηλαδή ένα κομμάτι το οποίο η Ομοσπονδία τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον και μέσα από την ΟΥΕΦΑ έχει δώσει ένα ιδιαίτερο βάρος και πριν λίγες ημέρες ήμασταν στην Αλεξανδρούπολη όπου μπορέσαμε και είδαμε όλα τα κορίτσια αυτά τα οποία είναι γεννημένα το ‘10 και το ‘11, οι οποίες θα είναι σε δύο χρόνια που θα μπουν στις Εθνικές ομάδες των Κορασίδων για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα το ποδόσφαιρο των γυναικών και να το βάλουμε σε πιο ισχυρές βάσεις. Να είναι τα κορίτσια έτοιμα.

Από ό,τι καταλαβαίνω, υπάρχει ταλέντο στην ελληνική «δεξαμενή», στα νέα κορίτσια…

Ταλέντο υπάρχει πάρα, πάρα πολύ. Και αυτό σας το λέω από την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με αυτές τις ηλικίες και με τις Νεάνιδες και με τις Κορασίδες και αυτά τα χρόνια με το αναπτυξιακό. Μας το λένε και οι άλλες χώρες, οι χώρες με τις οποίες παίζουμε. Απλώς μας λείπουν κάποια κομμάτια τα οποία έχουν σχέση τόσο με το αγωνιστικό, όπου θα πρέπει κυρίως να βελτιώσουμε το πρωτάθλημά μας, αλλά και τα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’, έτσι ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να παίρνουν τα κορίτσια μας περισσότερες εμπειρίες. Και βέβαια είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο τουλάχιστον αναπτυξιακό έχουν δημιουργηθεί από φέτος οι μικτές ομάδες.

Όπως είναι τα πρωταθλήματα των μικτών προεπιλογής εθνικών ομάδων που γινόταν στα αγόρια μέχρι τώρα. Φέτος έχει οργανωθεί και στα κορίτσια. Βέβαια κάθε νομός δεν θα έχει τη δικιά του ομάδα εκτός από τις μεγάλες ΕΠΣ που μπορούν όπως οι Αθηνών, Μακεδονίας, Αχαΐας ίσως και κάποιοι νομοί της Κρήτης, αλλά μέσα από την προκήρυξη δίνεται η δυνατότητα δύο τρεις νομοί να κάνουν μια μικτή ομάδα όπου θα παίζουν αυτές οι ηλικίες των προεθνικών ομάδων, ηλικίες 15 χρόνων και κάτω όπως προείπα. Νομίζω ότι και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ομοσπονδίας και μέσω του τεχνικού διευθυντή, του κ. Κωνσταντινίδη, που τουλάχιστον σε αυτές τις προτάσεις είναι πάρα πολύ θετικός και τις υποστηρίζει όσον αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης. Θα δώσει νομίζω ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, μια και θα προετοιμάσει περισσότερο αυτά τα κορίτσια και σίγουρα αυτά τα κορίτσια θέλουν να ασχοληθούν πλέον σοβαρά με το ποδόσφαιρο των γυναικών.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θα θέσετε για τη νέα χρονιά που μόλις μπήκε; Τόσο σε επίπεδο Νεανίδων όσο και σε επίπεδο Κορασίδων.

Τόσο σε επίπεδο Κορασίδων όσο και σε επίπεδο Νεανίδων βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο, στη Λιγκ Α στην Ευρώπη, το καταφέραμε τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών που γίνεται στο κομμάτι της ανάπτυξης αλλά και των προσπαθειών που κάνουν οι ίδιες οι ομάδες και πλέον έχουν δώσει μεγαλύτερη βάση στο ποδόσφαιρο των γυναικών όπου βοηθάνε έτσι ώστε να παίρνουν πιο καταρτισμένους και πιο έμπειρους προπονητές. Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βέβαια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα όπως το να γίνει ένας ενιαίος όμιλος η Α’ Εθνική. Δυναμώνει λοιπόν το ποδόσφαιρό μας. Όλα αυτά λοιπόν συνετέλεσαν στο να μπορέσουμε να έχουμε παίκτριες πιο έτοιμες, οι οποίες να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα, μια και οι χώρες της Ευρώπης οι αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά και στο ποδόσφαιρο των γυναικών είναι αρκετά ψηλά, δεν μπορείς εύκολα να τις φτάσεις. Αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε πλέον να τις αντιμετωπίζουμε με αξιώσεις. Βέβαια το να μπορέσουμε να πάμε σε μια τελική φάση είναι ακόμα δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι μπορούμε δύο ομάδες, όπως είναι των Κορασίδων και των Νεανίδων, να τις έχουμε για δύο συνεχόμενα χρόνια στην Κατηγορία Α της Ευρώπης όπου αντιμετωπίζουμε ομάδες πάρα, πάρα πολύ ισχυρές και αυτό είναι το θετικό νομίζω, να μπορείς να παίζεις με ομάδες όπως είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία που είναι παγκόσμιες δυνάμεις στο ποδόσφαιρο των γυναικών. Παίρνεις εμπειρίες οι οποίες σε βοηθάνε, σε κρατάνε σε ένα υψηλό επίπεδο και μπορείς και εσύ μέσα από αυτό να δεις και να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρό σου, το ποδόσφαιρο των γυναικών, για να μπορέσεις κάποια στιγμή να γίνεις ακόμη πιο ανταγωνιστική χώρα. Για να καταλήξω λοιπόν ποιος θα είναι ο στόχος μας: Σίγουρα και στις δύο ομάδες ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε στη Λιγκ Α. Είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Και τα προηγούμενα δύο χρόνια το πετύχαμε αρκετά δύσκολα. Νομίζω ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Νεανίδων, όπου οι Νεάνιδες (γεννημένες 2005, 2006) λόγω της εμπειρίας που έχουν, των τριών-τεσσάρων χρόνων, αλλά και λόγω της κλήρωσης που έχουν, η οποία είναι σχετικά πιο εύκολη από τις Κορασίδες, είναι πιο εφικτό να το πετύχουν.

Με τις Κορασίδες ίσως δυσκολευτούμε λίγο, μια και αντιμετωπίζουμε τρεις αρκετά δύσκολες ομάδες, την Ισπανία η οποία είναι παγκόσμια δύναμη, κάτοχος των δύο τελευταίων ευρωπαϊκών τίτλων σε επίπεδο Κορασίδων αλλά και με συμμετοχές στο Παγκόσμιο όπου είναι συνήθως μέσα στην τετράδα. Αλλά και η Ιταλία που είναι στη δεκάδα, ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι εμείς είμαστε στο 24 στην τελευταία κατάταξη. Και βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη Σερβία, η οποία είναι μια δύναμη αρκετά ανερχόμενη και με την Ιστορία της βέβαια που ξέρουμε και στο ποδόσφαιρο των γυναικών. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά δεν είναι ανέφικτο, μια και τα κορίτσια έδειξαν και σε επίπεδο Νεανίδων και σε επίπεδο Κορασίδων ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Όπως όμως προείπα είναι αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας η οποία γίνεται μέσα από το αναπτυξιακό αλλά και μέσα το πρωτάθλημα της Α’ αλλά και της Β’ και της Γ’. Είναι όλοι οι λόγοι αυτοί που ανεβάζουν το επίπεδο του ποδοσφαίρου των γυναικών. Οι προπονητές πλέον είναι καταρτισμένοι, οι διοικήσεις βλέπουν πιο σοβαρά πλέον το ποδόσφαιρο, η Ομοσπονδία η οποία έχει ρίξει αρκετό βάρος στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών και βέβαια και ο τεχνικός διευθυντής με όλους εμάς τους προπονητές και τους ανθρώπους του επιτελείου του τεχνικού και όχι μόνο, οι οποίοι φροντίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα να ακολουθήσουμε αυτό το πλάνο, να το αναπτύξουμε και με την κατεύθυνση του κ. Κωνσταντινίδη να το κάνουμε πράξη, ώστε να δώσουμε στα κορίτσια όλα αυτά τα εφόδια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πετύχουν τους στόχους μας. Όχι ότι είναι πανάκεια το γεγονός ότι κάποια στιγμή κάποια από τις ομάδες θα πέσει στη Β’ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά σας είπα πλέον μπορούν τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τις ομάδες που είναι στην Α’ Κατηγορία και νομίζω ότι το να πέσει μια ομάδα θα ξαναβγεί σίγουρα στην Α’, αλλά χάνουμε σημαντικό χρόνο σε ό,τι έχει σχέση με αυτήν τη βάση την οποία θέλουμε να την κάνουμε όσο μπορούμε πιο ισχυρή και να είμαστε μόνιμα στην Α’ Κατηγορία ώστε τα κορίτσια να μπορούν να παίρνουν όλες αυτές τις εμπειρίες οι οποίες θα βοηθήσουν και εμάς ως χώρα για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο γυναικών, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και τα κορίτσια να μπορέσουν μέσα από το ποδόσφαιρο των γυναικών να ανελιχθούν και ήδη έχουμε τα αποτελέσματα όπου κορίτσια μας παίζουν και καλό ποδόσφαιρο αλλά παίζουν και σε πολύ καλά πρωταθλήματα της Ευρώπης όπως είναι της Αγγλίας, της Γερμανίας, ακόμα και της Ισπανίας και της Ιταλίας – και αυτό είναι σημαντικό.

Είδαμε κάποια κορίτσια να ανεβαίνουν πρόσφατα στην Εθνική Γυναικών, η Χαλατσογιάννη για παράδειγμα έκανε ντεμπούτο στο ματς με τη Σερβία. Θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

Είναι αρκετά τα κορίτσια τα οποία έχουν περάσει από την Εθνική Γυναικών παρότι ηλικιακά βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία των Νεανίδων είτε πρόσφατα έφυγαν από την εν λόγω κατηγορία. Σίγουρα υπάρχουν κορίτσια όπως η Χαλατσογιάννη, η Γιαννακά, η οποία ήταν μέχρι πέρσι στη Νεανίδων, και όχι μόνο. Υπάρχουν κι άλλα κορίτσια τα οποία θεωρώ ότι σιγά σιγά θα πάρουν και αυτά τον δρόμο τους προς την Εθνική ομάδα των Γυναικών και θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά της Εθνικής ομάδας μαζί με τα κορίτσια τα οποία είναι ήδη εκεί και είναι πιο έμπειρα, τις βοηθάνε έτσι ώστε να εγκλιματιστούν και να μπουν στη διαδικασία της Εθνικής Γυναικών μιας και είναι κάτι διαφορετικό. Κάτι πολύ πιο δύσκολο αφού οι ευρωπαϊκές ομάδες απαρτίζονται από παίκτριες οι οποίες παίζουν στα υψηλότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι σημαντικό το ότι μπορούν αυτά τα κορίτσια και πηγαίνουν. Και βοηθάνε αρκετά σίγουρα και αυτά με την πλευρά τους, γιατί το ταλέντο τους έχει αναπτυχθεί αρκετά και έχει βοηθηθεί στο να αναπτύξουν το ταλέντο τους ακόμη περισσότερο μέσα από κομμάτια τα οποία έχουν δουλέψει στις ομάδες τους και όπως σας είπα το ταλέντο είναι έμφυτο στην Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια και θα βοηθήσουν στο να μπορέσει η Εθνική ομάδα τα επόμενα χρόνια να ανέβει ακόμη υψηλότερα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει πλέον ποδοσφαιρικές δυνάμεις στην Ευρώπη οι οποίες είναι πολύ ψηλά στο ράνκινγκ και έχουν ποιότητα και Ιστορία στο ποδόσφαιρο των γυναικών όπως πρόσφατα έγινε και με την Ουκρανία που την κερδίσαμε, μια ομάδα η οποία ήταν σχεδόν είκοσι θέσεις πιο ψηλά στο ράνκινγκ. Τη Σερβία, την Πολωνία τις οποίες τις αντιμετωπίσαμε και όπως προείπα είναι ιστορικά υπερδυνάμεις στο ποδόσφαιρο των γυναικών όπου μπορέσαμε και τις αντιμετωπίσαμε με αξιώσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά τα κορίτσια τα οποία σιγά σιγά ανεβαίνουν στην Εθνική Γυναικών και κορίτσια κι άλλα τα οποία έρχονται από πίσω και κορίτσια τα οποία έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια και κάποια έχουν κληθεί κάποιες φορές στην Εθνική ομάδα θα αποτελέσουν την καινούργια γενιά των ποδοσφαιριστριών στην Εθνική ομάδα και νομίζω ότι τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, εγώ θα έβαζα και έναν πιο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μια πενταετία, όπου ενσωματώνοντας όλα αυτά τα κορίτσια πλέον που έχουν περάσει από αυτές τις διαδικασίες του αναπτυξιακού και των Εθνικών ομάδων των Κορασίδων και των Νεανίδων θα μπορέσουν να σταθούν σε μια Εθνική ομάδα η οποία θα γίνει πιο δυνατή. Θεωρώ ότι όλη αυτή η προσπάθεια και ο αγώνας που γίνεται για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα μας αρχίζει και δίνει καρπούς και έχοντας λίγο σκυμμένο το κεφάλι να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που σας είπα από την αρχή, μια ισχυρή βάση όπου θα μπορέσουμε να πατήσουμε για να χτίσουμε αυτό το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου γυναικών και σε εθνικό επίπεδο. Βασική προϋπόθεση είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον σωματειακό μας αθλητισμό, δηλαδή τα πρωταθλήματα τα οποία γίνονται στη χώρα μας, το να μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά με καλύτερες συνθήκες, γηπεδικές εννοώ, υλικοτεχνικές, να δώσουμε περισσότερα πράγματα στα κορίτσια μας και από άποψη αμοιβών και από άποψη συνθηκών γενικότερα, για να μπορέσουμε αυτό να το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα και πιο γρήγορα στόχο, ο οποίος μπορεί να είναι εφικτός.

Πηγή: ΦΩΣ των Σπορ

Share This Article