Εθνικός Νέου Κεραμιδίου: Πώς ένα χωριό 500 κατοίκων έφτασε στην Super League 2

Παύλος Καλεμκερίδης
3 Λεπτά αναγνωσης

Στην Super League 2 θα αγωνίζεται τη σεζόν 2024/25 ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου….

Η ομάδα του παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Βαγγέλη Μόρα, κατέκτησε την πρωτιά στον όμιλο της και ανέβηκε κατηγορία, σε ένα πρωτάθλημα που κρινόταν έως το τέλος, ανάμεσα στον Εθνικό και τη Νέα Αρτάκη, έχοντας από κοντά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του «μαραθωνίου» και τον Σβορώνο.

Ένας Όμιλος, στον οποίο οι ομάδες της Πιερίας πρωταγωνίστησαν, διότι υπάρχει και η ομάδα της πόλης, ο ιστορικός Πιερικός που τερμάτισε στην 5η θέση.

Σε αντίθεση με τους άλλους ομίλους της Γ’ Εθνικής, όπου Καβάλα και Πανιώνιος εξασφάλισαν εύκολα την άνοδο τους, ο συγκεκριμένος όμιλος και αυτός που επικράτησε ο Παναργειακός, επί της Κορίνθου κρίθηκαν δύσκολα για τους πρωταθλητές.

Ποιος είναι όμως ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου και από που προέρχεται;

Ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου προέρχεται από το χωριό Νέο Κεραμίδι Πιερίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κατερίνη, με πληθυσμό μόλις 511 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Πιθανότατα, είναι ο σύλλογος με τον μικρότερο πληθυσμό, του τόπου στον οποίο εδρεύει που θα αγωνιστεί στα σαλόνια της δεύτερης εθνικής κατηγορίας.

Το χωριό ονομάστηκε Νέο Κεραμίδι, σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Κεραμίδι, το οποίο οφείλει την ονομασία του στους κεραμοποιούς, που αφθονούσαν ως επάγγελμα. Ίχνη από κεραμίδια υπάρχουν και στο Νέο Κεραμίδι, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Βικιπαίδεια.

Ο Εθνικός μία ομάδα που αγωνιζόταν στα τοπικά της Πιερίας, ανέβηκε πρώτη φορά στην Γ εθνική το 2020, κατορθώνοντας φέτος το…. ακατόρθωτο, κάνοντας μόλις 4 ήττες σε 34 αγώνες και εξασφαλίζοντας την παρουσία του στη νέα SL2.

Πως ένα τόσο μικρό χωριό μπορεί να υποστηρίξει μία ομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο;

Κάπου εδώ ξεκινούν τα οικονομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα. Η Διοίκηση του Συλλόγου φαίνεται εύρωστη οικονομικά και όπως όλα δείχνουν ο σύλλογος θα συμμετάσχει κανονικά για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες ομάδες, μικρότερου και μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το γήπεδο. Το συμπαθητικό γήπεδο του Νέου Κεραμιδίου, πιθανότατα αν η ομάδα αγωνιζόταν ακόμη στα τοπικά να ήταν το καλύτερο όλων στο νομό.

Όμορφο και περιποιημένο γρασίδι, με τη διοίκηση να έχει ρίξει πολύ δουλειά και ως προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα κατάφερε να πάρει άδεια και να παίζει εκεί και τους αγώνες της Γ’ Εθνικής, τα τελευταία χρόνια.

Το επίπεδο τη σεζόν 2024/2025 αλλάζει. Δεν πληρούνται οι προδιαγραφές για να αγωνίζεται στον τόπο της η ομάδα στην Super League 2.

Που θα αγωνιστεί η ΠΑΕ πλέον Εθνικός Νέου Κεραμιδίου;

Ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ίσως, στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης; Εκεί αγωνίζεται και η ομάδα της πόλης ο Πιερικός.

Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο τους αρμόδιους, αν θέλουμε το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας να ανέβει περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο σύλλογος που κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Share This Article