Πυρσός Γρεβενών: Μια πόλη…μια ομάδα….μια Ιστορία

Παύλος Καλεμκερίδης
4 Λεπτά αναγνωσης

Ο Αθλητικός Σύλλογος Γρεβενών «Ο Πυρσός» είναι ελληνικός ποδοσφαιρικός Σύλλογος με έδρα τα Γρεβενά.

Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1928, τα κύρια χρώματά του είναι το πράσινο και το άσπρο και έμβλημα του είναι ένας αναμμένος Πυρσός.

Στο παρελθόν και εκτός του ποδοσφαιρικού τμήματος, διέθετε και άλλα αθλητικά αλλά και πολιτιστικά τμήματα. Είχε παρουσία στις Εθνικές κατηγορίες, με πιο αξιοσημείωτες τις 2 παρουσίες του στην Β΄ Εθνική Κατηγορία.

Στις 27/06/1971ειναι η ημέρα σταθμός για την ιστορία του Πυρσού Γρεβενών, καθώς είναι η ημέρα ανόδου στη Β’ Εθνική Κατηγορία, κάτι που αποτελεί το σημαντικότερο , αν όχι το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του. Αυτό είναι θέμα αξιολόγησης και πως βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι το κορυφαίο γεγονός της ιστορίας του και έγινε σαν σήμερα, πριν…

από 42 χρόνια, στις 27 Ιουνίου 1971, όταν συνέτριψε μέσα στα Γρεβενά τον Ορφέα Ελευθερούπολης με 4-0 και εξασφάλισε την άνοδό του. Και λέω ότι είναι το κορυφαίο γεγονός της ιστορίας του, γιατί η συμμετοχή του Πυρσού στη Β’ Εθνική κατά τη διετία 1971-1973, έβγαλε τότε τα Γρεβενά από την αφάνεια και έδωσε στον κόσμο μια μεγάλη χαρά, για να διευρύνει τους ποδοσφαιρικούς του ορίζοντες, να καμαρώσει τον Πυρσό να παίζει κόντρα σε σημαντικές ομάδες όπως η Λάρισα, Πανσερραϊκός, Ξάνθη, Δόξα Δράμας, Απόλλων Καλαμαριάς, Πιερικός, Πανθρακικός, Βέροια, Μακεδονικός Νεαπόλεως, Πανδραμαϊκός και άλλες.

Ξέφυγε το ποδόσφαιρο των Γρεβενών από τα τοπικά δεδομένα, από τη μιζέρια του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ Βορειοδυτικής Μακεδονίας, που μέχρι τότε είχε να επιδείξει μόνο τα ντέρμπι με τη Σιάτιστα και την Κοζάνη. 

Ακούστηκαν τα Γρεβενά, ο Πυρσός ήταν η πυξίδα για να μάθουν στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά που πέφτει αυτή η πόλη… Ίσως σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογικής εξέλιξης αυτό να φαντάζει υπερβολικό, αλλά εκείνα τα χρόνια, με δύο δρόμους υποτυπωδώς ασφαλτοστρωμένους που οδηγούσαν σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα, με άθλιο οδικό δίκτυο, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς φωνή στην έξω Ελλάδα, τα Γρεβενά ήταν απομονωμένα.

Ο Πυρσός με την άνοδό του στη Β’ Εθνική, ένα πρωτάθλημα που είχε τότε ξεχωριστή λάμψη και ενδιαφέρον, με γήπεδα γεμάτα από κόσμο, έβγαλε και τα Γρεβενά από την αφάνεια.

Πολύς κόσμος, όπως και εμείς η πιτσιρικαρία της εποχής, περιμέναμε πως και πως θα έρθει η Κυριακή για  να πάμε στο γήπεδο, να δούμε ποδόσφαιρο, να δούμε τον Πυρσό αλλά και τις άλλες ομάδες που διαβάζαμε στις εφημερίδες, αλλά δεν έτυχε ποτέ να δούμε από κοντά.

Για τα δικά μας παιδικά μάτια, οι τότε πρωταγωνιστές του γηπέδου και παίκτες όπως οι Γκόγκος, Καραμήτρος, Γιαννούσης, Δούμας, Τσιοπλής, Κουκουτσέλας, Αναγνώστου, Τσιανάκας, Σαϊτζής, Νασιούλας, Τσιμπέρης, Κολονίτσιος, Σανόπουλος, Ρατσίσκας, Τσιρίκας, Χατζηγεωργίου, Ραντίδης, Ζλητίδης, Γουγουτσάς, Ευθυμιάδης, Περήφανος, Τσαουσίδης, Καλύβας και άλλοι, ήταν οι μικροί ήρωες της τοπικής κοινωνίας και τα πρότυπα των παιδικών μας ονείρων.

Ποιος πιτσιρικάς τότε δεν θα ήθελε να παίξει στον Πυρσό; Δεν ξέρω σήμερα πως βλέπουν οι Γρεβενιώτες την ομάδα και σε ποιο βαθμό είναι η αίγλη ή η παρακμή της, αλλά ο Πυρσός είναι ένα τεράστιο ιστορικό μέγεθος και μια μεγάλη ομάδα με βαριά φανέλα και ιστορία. 

Και αυτή την ημερομηνία ορόσημο (27-6-1971) πάντα θα την θυμόμαστε και θα την αναφέρουμε, γιατί υπάρχουν και οι νέες γενιές των φιλάθλων που πρέπει να ξέρουν τη διαδρομή αυτής της θρυλικής ομάδας. Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, να ανεβεί στη Β’ Εθνική, έχοντας μόνο Γρεβενιώτες ποδοσφαιριστές και κόντρα σε ένα ποδοσφαιρικό κατεστημένο.

Γράφει ο …. Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Επιμέλεια: Παύλος Καλεμκερίδης Athlitikianaskopisi.gr

Share This Article