Μιχάλης Βοριαζίδης: Από την ταπεινή Κοζάνη στην μεγαλοπρεπή Πράγα

Παύλος Καλεμκερίδης
4 Λεπτά αναγνωσης


Συνεχίζουμε την περιδιάβαση μας στην μακρινή Τσεχία διότι η εκεί αναπτυσσόμενη ελληνική ποδοσφαιρική παροικία, έχει, πέρα από ταλέντα των οποίων η καριέρα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, και δικά μας παιδιά που βιώνουν ήδη την καταξίωση, όπως ο 20χρόνος μέσος Χρήστος Ζαφείρης, ο οποίος ‘’βγάζει μάτια’’ με την Σλάβια Πράγας σε πρωτάθλημα και Europa League με εξαιρετικές εμφανίσεις, καθώς και μια ακόμη περίπτωση η οποία βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιο απέχοντας μερικά μόνο βήματα από την σταδιακή ένταξη στο κορυφαίο κλαμπ της χώρας.

Ένα χρόνο μικρότερος από τον Ζαφείρη, ο επίσης κεντρικός μέσος Μιχάλης Βοριαζίδης (01/10/2004 η ημ. γέννησης) ακολουθεί βίους παράλληλους με τον συμπατριώτη του, στην Β’ όμως ομάδα της Σλάβια. Στον ‘’προθάλαμο’’ προετοιμασίας δηλαδή, που θα του δώσει την δυνατότητα να χτυπήσει την πόρτα της πρώτης ομάδας, σε ένα από τα πιο σεβαστά και αξιόμαχα σύνολα της Ευρώπης.

Η μέχρι τώρα φετινή του παρουσία εξάλλου σίγουρα θα τον βάλει, αργά ή γρήγορα, στο μικροσκόπιο του τεχνικού επιτελείου της πρώτης, αφού με την δεύτερη ομάδα οι εμφανίσεις του δεν μπορούν παρά να ικανοποιούν: αριθμεί 3 ασίστ σε 9 αναμετρήσεις, και με το σύνολο να βρίσκεται στην 2η θέση της τρίτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας της Τσεχίας (CFL) διεκδικώντας με αξιώσεις την άνοδο στο αμέσως υψηλότερο επίπεδο (FNL).

Προτού όμως ‘’βαπτιστεί’’ με επιτυχία στην ‘’κολυμπήθρα’’ των ποδοσφαιριστών μιας ομάδας που έχει εξελιχθεί σε σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, ο Βόρια δεν προέκυψε ως απόφοιτος κάποιου σπουδαίου τμήματος μεγάλης ΠΑΕ, ούτε αγωνίστηκε ποτέ στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Όλη του η ποδοσφαιρική ζωή περιστράφηκε γύρω από τον τόπο καταγωγή του, την Κοζάνη, με πέρασμα από Ακαδημίες αλλά που τον βοήθησαν να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο, σε κάθε περίπτωση. Αρχής γενομένης από την ΑΕΚ Κοζάνης σε ηλικία 6 ετών, ακολούθησε ο ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης, οι Ακρίτες Κοζάνης και έπειτα ξανά η ΑΕΚ Κοζάνης, μέχρι τα 15 του, όπου πήρε μεταγραφή στην ΑΕΠ Κοζάνης, που αγωνιζόταν στην πάλαι ποτέ επαγγελματική τρίτη τη τάξει κατηγορία, την Football League 2020/21.

Γνωστή είναι η προσφορά των Ποντίων στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν την (δυστυχώς) διάλυση τους, και ο Μιχάλης επωφελήθηκε από την τακτική ανάδειξης νέων ταλέντων που ενστερνιζόταν ο σύλλογος, σημειώνοντας 7 συμμετοχές (σε πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών) σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Ο τότε προπονητής του, Τσέχος Roman Nadvornik, ήταν αυτός που διέκρινε τις προοπτικές και βοήθησε τον Μιχάλη, με τις ανοιχτές πόρτες στις οποίες είχε πρόσβαση στην χώρα του, να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στην Τσεχία και μάλιστα όχι σε ό,τι κι ό,τι, αλλά στην δεύτερη ομάδα της Σλάβια Πράγας.

Τρίτο χρόνο λοιπόν συμπληρώνει στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ο Έλληνας μέσος, που αρχικά ως ο βενιαμίν την Β’ ομάδας (2021/22) κατέγραψε 7 εμφανίσεις στην CFL, και μετά από 2 δανεισμούς σε Viagem Pribram και Taborsko, επέστρεψε ως ‘’έμπειρος’’ για να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανόδου φέτος.

Προκειμένου να το καταφέρει αυτό, επιστρατεύει όλα τα χαρίσματα που διαθέτει στο αγωνιστικό του ρεπερτόριο. Σαν κεντρικό χαφ, μπορεί να υπηρετήσει άριστα τον ρόλο του box-to-box, χάρη στις αντοχές του και την ασταμάτητη κάλυψη χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, καλή χρήση και των 2 ποδιών και σωστή ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Πέρα από το κομμάτι του πρεστίζ, η μεταγραφή του στην Σλάβια εμπεριέχει και το κομμάτι της βελτίωσης της ποδοσφαιρική του εκπαίδευσης, αφού είναι κοινώς αποδεκτό ότι τουλάχιστον αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να ‘’κοντράρει’’ τους ‘’ερυθρόλευκους’’ της Πράγας, σε όλα τα επίπεδα.

Συνεπώς, ατενίζουμε το μέλλον με τους καλύτερους οιωνούς και με περίσσεια ανυπομονησία.

Πηγή: Talent scouting Greece

Share This Article