Στέλιος Μαραγκός: “Πρότζεκτ που θα οδηγήσει ψηλά την Κοζάνη – Ελκυστική για κάθε παίκτη”

Παύλος Καλεμκερίδης
11 Λεπτά αναγνωσης

Λτην εκπομπή “Primo Secondo” του “City of Primo 106.1” μίλησε ο έμπειρος Βεροιώτης στόπερ της Κοζάνης, Στέλιος Μαραγκός, το “ηχηρό” απόκτημα του χειμώνα για τους “ερυθρόλευκους” και ασφαλώς από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά “μπαμ” συνολικά στην κατηγορία. 

Ο 33χρονος αμυντικός, που το πρώτο εξάμηνο έπαιξε στη Βέροια, με την οποία κατέκτησε πέρυσι τίτλο ως αρχηγός στη Σούπερ Λιγκ 2 και έχει παίξει μαζί της στα “σαλόνια”, φιλοδοξεί να πανηγυρίσει άλλη μια άνοδο, την 7η συνολικά, στο πλούσιο παλμαρέ της καριέρας του. 

Ο Μαραγκός έχει δυο ανόδους με τους Ημαθιώτες και άλλες τέσσερις, από μια με Δόξα Δράμας, Άρη, Κέρκυρα και Πλατανιά (με τις τελευταίες 4 από τη Β΄ στην Α΄ Εθνική), έχοντας θητεία και σε Καβάλα, Κύπρο και Αετό Σκύδρας. 

Ο Στέλιος Μαραγκός αναφέρθηκε στις εντυπώσεις του στην Κοζάνη, το δέλεαρ κατάκτησης αήττητου τίτλου, πρώτου χρονικά στην κατηγορία, το πρότζεκτ μακράς πνοής από μια διοίκηση με όραμα και τελικό προορισμό ενδεχομένως και τη Σούπερ Λιγκ 1, αλλά και τη δίψα του κόσμου, της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. 

Ο έμπειρος αμυντικός αναφέρθηκε στο +13, την ευκαιρία εξασφάλισης του πρωταθλήματος την Κυριακή με νίκη κόντρα στον Μακεδονικό Φούφα εντός, ενώ αποκάλυψε οτι είχε δυο προτάσεις από Σούπερ Λιγκ 2, φεύγοντας από τη Βέροια και πριν κλείσει στην Κοζάνη. 

Χαρακτήρισε την ομάδα του “ελκυστική για κάθε παίκτη”, πρόσθεσε οτι “οι διοικούντες έχουν όραμα που ξεπερνά τα όρια της Β΄ Εθνικής” και επεσήμανε οτι “η Κοζάνη δουλεύει επαγγελματικά, σα να είναι ήδη στη Β΄ Εθνική, είναι στα χαρτιά ερασιτεχνική ομάδα”. 

Ο ίδιος ανέφερε οτι το “μοντέλο” στην Κοζάνη είναι παρόμοιο με αυτό στη Βέροια τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ερωτήθηκε και απάντησε για τη “Βασίλισσα” του Βορρά. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για τις εντυπώσεις του στην Κοζάνη, στην καθημερινότητα και όσα διακρίνει οργανωτικά και λειτουργικά, με βάση τη μεγάλη εμπειρία του: “Είναι όλα όσα άκουσα. Συνάντησα όλα όσα μου είπαν. Είναι μια οργανωμένη ομάδα. Ένα πρότζεκτ που θεωρώ οτι θα οδηγήσει ψηλά την ομάδα. Εύχομαι να έρθει η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να έρθει για αυτή την ομάδα, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ. Σε βάθος χρόνου θεωρώ οτι θα το πετύχει. Συνεχίζοντας σε αυτές τις βάσεις που έχει βάλει, αυτό που συναντώ εγώ τώρα τουλάχιστον. Είναι μια ελκυστική ομάδα για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Και μακάρι να είναι Έλληνες οι περισσότεροι που θα την απαρτίζουν, γιατί βλέπετε τι γίνεται ειδικά στην Α΄ Εθνική, όπου οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν ξένους. Οπότε μακάρι αυτή η ομάδα να προσελκύσει και να φέρει καλούς παίκτες και κυρίως Έλληνες. Θεωρώ οτι ο σύλλογος αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από άτομα που έχουν την τεχνογνωσία και την όρεξη κυρίως, στο να δίνουν την αύρα αυτή. Βλέπω μια ομάδα που στα χαρτιά είναι ερασιτεχνική, αλλά ουσιαστικά δουλεύει επαγγελματικά. Είναι σα να είναι στη Β΄ Εθνική. Και αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα και από τη βαθμολογία και από το αήττητο, νομίζω είναι ένα επίτευγμα μοναδικό στην Ελλάδα”.

Για τον απώτερο στόχο, τον διακαή πόθο της Α΄ Εθνικής, που εκπορεύεται βάσει του οράματος της διοίκησης και των δυο οικογενειών που κινούν τα νήματα (Κεντεποζίδη και Πετρόχειλου) και αν συζητήθηκε ως “ταβάνι” στην επαφή μαζί του για να κλείσει η μεταγραφή: “Σίγουρα οι διοικούντες έχουν ένα όραμα που ξεπερνά τα όρια της Β΄ Εθνικής. Δε ξέρω, εύχομαι να το πετύχουν το συντομότερο δυνατό, βάζοντας στέρεες βάσεις και καλές βάσεις, όπως τώρα. Με το πλήρωμα του χρόνου θεωρώ οτι αργά ή γρήγορα θα έρθει αυτό. Η ομάδα θα κερδίσει κάποια στιγμή την άνοδό της στην Α΄ Εθνική. Κάτι το οποίο δε το έχει πετύχει ποτέ και θα είναι ένα ιστορικό γεγονός, για την ομάδα και την πόλη γενικότερα. Υπάρχει και μεγάλη δίψα από τον κόσμο. Μια τρέλα σε εισαγωγικά, στο να δουν την ομάδα στη Β΄ αρχικά και από εκεί και πέρα, ό,τι καλύτερο μπορεί να έρθει για αυτή την ομάδα. Αλλά ας μη προτρέχουμε, είναι και τα μπαράζ όπως ξέρετε, η αρχική προκήρυξη για άνοδο είναι “4 στους 5”. Οπότε εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το σενάριο αυτό”.

Για το “+13” (από τους δεύτερους Πιερικό και Χανιώτη), το αήττητο σερί και το γεγονός οτι έχουν την Κυριακή την ευκαιρία να γίνουν μαθηματικά οι πρώτοι χρονικά πρωταθλητές σε όλα τα γκρουπ της Γ΄ Εθνικής: “Σίγουρα είναι κάτι που κάνει γνωστή την ομάδα στο πανελλήνιο, κάτι πολύ σημαντικό. Για να ακουστεί η ομάδα και να ακουστεί όλη αυτή η θετική εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Οι αριθμοί καμιά φορά λένε και την αλήθεια, εγώ πιστεύω στους αριθμούς. Η διαφορά είναι μεγάλη. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε αν η ομάδα είναι η καλύτερη ή όχι. Οι αριθμοί δείχνουν τα πάντα”.

Για το αν σκέφτονται ήδη τα μπαράζ και αν θέλουν και εκεί πρωτιά για το γόητρο, αλλά και το αν παρακολουθούν εξελίξεις σε άλλα γκρουπ για πιθανούς αντιπάλους: ”Από τα λίγα που αντιλαμβάνομαι στο σύντομο διάστημα που είμαι στην ομάδα, θεωρώ οτι η διοίκηση θέλει το καλύτερο δυνατό. Είναι μια διοίκηση που παρέχει τα πάντα και έχει απαιτήσεις. Οπότε θεωρώ οτι και στη διαδικασία των μπαράζ θα ισχύει οτι και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν ψηλότερα. Η πρωτιά και εκεί θεωρώ. Στους άλλους ομίλους δεν έχουν κλειδώσει οι πρωταθλητές. Δε φαίνεται κάποιο ξεκάθαρο φαβορί. Σίγουρα εφόσον θα είναι πρώτες, θα είναι καλές ομάδες. Εφόσον κλειδώσουν οι πρωτιές, νομίζω οτι θα γίνει αξιολόγηση του προπονητή και του τεχνικού επιτελείου. Θα δούμε και εμείς μετέπειτα την κάθε μια ομάδα ξεχωριστά και έτσι θα πορευτούμε”.

Για το αν θεωρεί πως είναι σχεδόν έτοιμοι ήδη για την αναβάθμιση στη Σούπερ Λιγκ 2 και χρειάζονται λίγες αλλαγές αγωνιστικά, ή αυτό αποτελεί συνάρτηση του νέου στόχου που θα χαράξει η διοίκηση: “Αυτά είναι θέματα που είναι λεπτά, ο κάθε ποδοσφαιριστής ίσως το βλέπει διαφορετικά. Σίγουρα οι στόχοι παίζουν σημαντικό ρόλο, ως προς τη στελέχωση του ρόστερ. Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν και αξιόλογα παιδιά, με πορείες. Οπότε το καλοκαίρι οι διοικούντες και αυτοί που απαρτίζουν το κλαμπ, σε προπονητικό τιμ, τεχνικός διευθυντής, δε ξέρω ποιοι θα είναι, ποιοι θα επιλεγούν-μακάρι να είναι οι ίδιοι-έχουν πολλή δουλειά θεωρώ και το βάρος θα πέσει σε αυτούς. Σίγουρα οι στόχοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές”.

Για το ρόλο του ίδιου στην ομάδα και αν μίλησαν για να μείνει χρόνια ως ηγέτης στην προσπάθεια ανόδου και γενικότερης ανάπτυξης, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όπως στη Βέροια τα προηγούμενα χρόνια με την οικογένεια Μπίκα, αρχικά από τις χαμηλότερες κατηγορίες: “Αυτό είναι ευχής έργον να συμβεί. Ήταν ένα πρότζεκτ που μου παρουσίασαν και μου άρεσε. Δεν έχει να κάνει με την κατηγορία. Δε σας κρύβω οτι φεύγοντας από τη Βέροια είχα και δυο προτάσεις από τη Β΄ Εθνική. Αλλά όπως έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, με ενδιαφέρει να πάω σε μια ομάδα που θα στελεχώνεται σωστά. Όπως η οικογένεια Μπίκα στελέχωσε τη Βέροια, όπου τα αποτελέσματα τα είδατε. Θεωρώ οτι η υπάρχουσα κατάσταση, με την τωρινή διοίκηση στην Κοζάνη, είναι ένα μοντέλο σχεδόν ίδιο. Οπότε περιμένω καλά πράγματα και εδώ. Το αν θα είμαι ή όχι, είναι ένας παράγοντας που εξαρτάται από πάρα πολλά θέματα, ευχής έργον να είμαι”.

Για την παρουσία του κόσμου, αν είναι ικανοποιημένοι και ένα μήνυμα προς την τελική ευθεία: “Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Νομίζω οτι πλησιάζοντας προς τα μπαράζ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Και όταν θα έρθει η ώρα να αγωνιστεί η ομάδα σε αυτά τα κρίσιμα παιχνίδια, το παρών θα είναι δυναμικό. Εμείς τους θέλουμε κοντά μας φυσικά, κάθε ομάδα χρειάζεται τον κόσμο της, δε το συζητώ. Είναι ένας κόσμος που με τη δίψα που έχει όλα αυτά τα χρόνια, είναι θετικός. Δεν ακούω κάποια σχόλια, δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό. Υπάρχουν ομάδες με πολλή πίεση, που καμιά φορά ακούς και κάτι παραπάνω. Εδώ η ομάδα έχει καλό κόσμο. Αυτό θα την οδηγήσει σε ασφαλή νερά”.

Για την ευκαιρία άμεσης “στέψης” με τον γείτονα Μακεδονικό Φούφα, που έχει άλλο στόχο, και το “νίκη ίσον τίτλος”: “Ναι, για να μην αλλοιωθεί και το πρωτάθλημα. Εκεί εστιάζω περισσότερο. Η Κοζάνη πρέπει να διατηρήσει μια στάση ισάξια απέναντι σε όλους. Να παίξει για τη νίκη απέναντι σε όλους και αυτό θα κάνει. Τώρα αντιλαμβάνομαι οτι είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, γειτονικό, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει και πολλά. Τα πάντα τελειώνουν στην έναρξη, ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε, να σφραγίσουμε ουσιαστικά τον τίτλο και να τελειώσουμε το πρωτάθλημα”.

Για τη μεγάλη πετυχημένη διαδρομή του στη Βέροια, όπου πρόσφερε πολλά στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, έφυγε στη μέση της σεζόν και αν συνεχίζει να την παρακολουθεί: “Σαφώς και παρακολουθώ, αυτό είναι κάτι δεδομένο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα, έπαιξα σχεδόν μια δεκαετία. Αν συνυπολογίσουμε τα χρόνια στα τμήματα υποδομής είναι πάνω από 15 χρόνια, είναι σχεδόν η μισή μου ζωή. Παρόλα αυτά, ίσως κούρασα, ίσως κουράστηκα και εγώ, ήθελα μια αλλαγή. Και αυτό έγινε. Η πρόταση της Κοζάνης ήρθε στο καλύτερο τάιμινγκ. Οπότε θεωρώ οτι ήταν το καλύτερο για όλους μας το να αποχωρήσω. Έχω πει οτι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος σε καμία ομάδα. Η Βέροια θα προχωρήσει, θα βρει το δρόμο της. Δεν έχει ανάγκη από κανένα Μαραγκό. Και εύχομαι πραγματικά σε αυτή την ομάδα να πετύχει όποιον στόχο και να έχει. Το λέω πραγματικά και ρεαλιστικά, αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Θεωρώ οτι αυτό το έχω σαν μότο στη ζωή μου, το καλύτερο προσόν για μένα είναι να ξέρεις να φεύγεις τη στιγμή που χρειάζεται. Είχα αντιληφθεί οτι ήρθε η στιγμή, δε μπορούσα να το τραβάω πλέον. Δεν ήθελα να το… ξεχειλώσω. Κατάλαβα οτι αυτή ήταν η στιγμή που πρέπει να φύγω. Για όλους μας το καλύτερο και αυτό έπραξα. Νομίζω οτι θα με δικαιώσει ο χρόνος στην απόφασή μου αυτή. Και εγώ ήθελα μια αλλαγή και ίσως η ομάδα χρειαζόταν γενικότερα μια αλλαγή”.

*Στα αγωνιστικά, για την ευκαιρία για φιέστα και πρώτο γύρο θριάμβου, την Κυριακή εντός με τον Μακεδονικό Φούφα, απών θα είναι ο τραυματίας Αποστολίδης, ενώ για την ομάδα του Νίκου Μπαδήμα γυρνούν οι Καραγιάννης και Ίσακσον. 

Πηγή: Soccerpractor

Share This Article